Öğretmen Öğrenci İlişkisi

Sağlıklı bir öğretmen-öğrenci ilişkisi öncelikle öğretmenin iletişim becerilerini doğru ve yerinde kullanarak öğrencilerine karşı sergilediği tavır ve tutumuna bağlıdır. Öğretmen sakinliğini koruduğu, sıcak ve samimi bir yaklaşım sergilediği ölçüde kabul edilme hissinin tadılmasını sağlayarak öğrencisiyle aralarındaki ilişkiyi güçlendirecektir.  Öğretmeni tarafından kabul edilen öğrenci önemsendiğini ve kendisine saygı duyulduğunu hissedecektir. Dostça yaklaşan bir öğretmenin öğrencide uyandıracağı yakınlık duygusu öğrencinin öğretmene ve derse karşı tavırlarında da bir takım değişiklikler meydana getirecektir.

Bir öğrencinin öğretmeniyle arasındaki ilişkinin kalitesi elbette öğrencinin akademik başarısını etkileyecektir. Öğrenci öğretmeniyle olumlu ilişki kurduğunda derse karşı bakış açısı da ders süreci içerisindeki tutumu da olumlu olacaktır. İlişki ne kadar kaliteli ise öğrencinin de ders motivasyonu aynı derecede yükselecek derse katılım oranı artacaktır. Ders motivasyonu yükselen öğrenci derste daha aktif ve uyumlu tavırlar sergileyecektir. Öğrencinin ders süreci içerisindeki bu durumu yalnızca öğrencinin değil öğretmenin de derse adaptasyonunu ve isteğini artıracak ve karşılıklı olarak en üst düzeyde ders verimi sağlanmış olacaktır. Bütün bunlar öğrencinin ders başarını olumlu yönde etkileyecektir.


İlişkinin kalitesi öğrencinin sadece akademik başarısına değil sosyal gelişimine de katkı sağlayacaktır. Öğretmen sergilediği tavırlarla öğrencileri üzerinde olumlu bir hava bıraktığında hem onların önemsenme ve kabul edilme hislerini kuvvetlendirecek böylece ait olma hissini tatmalarını sağlayacak hem de onlara bir rol model olarak diğerleri ile olan ilişkilerinde nasıl davranacaklarını gösteren bir model sunmuş olacaktır. Böyle bir sınıf ortamı içerisinde saygı ve sevgi kavramları daha rahat bir şekilde içselleştirilecektir.

Peki tam tersi olduğunda?

Öğretmen öğrencilerine karşı umursamaz, soğuk bir tavırla yaklaştığında?

Tabi ki öğretmenin tavrı gibi öğrenci tavrı da bu yönde değişecektir. Olumlu hava dağılacak yerini karşılıklı anlayış ve saygının hakim olmadığı olumsuz bir sınıf ortamı karşımıza çıkacaktır. Hem öğretmen ve öğrencinin süreç içerisindeki moral ve motivasyonu düşecek hem de öğrenciden beklenen ders başarısı yeterli derecede sağlanamamış olacaktır. Öğrencinin başarma duygusunu dolu dolu yaşamasının önüne geçilmiş olacaktır. Her öğrencinin ihtiyacı olan kabul edilme, önemsenme, saygı duyulma hislerinin yaşanamaması öğrenci üzerinde şimdiki yaşamında ve ileride olumsuz etkiler bırakacaktır. Şimdi öğrencinin ihtiyacı olan hisleri yaşayamaması, başarma duygusunu tadamaması  zaten zor olan hayat süreci içerisinde onun mücadele etme gücünü köreltecektir.

Yorumlar

  1. Hocam gayet başarılısınız. Umarım öğrencilerimizin yaşamında olumlu izler bırakırız :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder